BRF Charlottendalshöjden 1

LOGGA IN

Skadeinsekter i lägenheten?

Skadeinsekter i lägenheten?

Skrivet av Kathleen Holm Rådén20 februari, 2022
Skadeinsekter i lägenheten?

VAD ÄR DET?

Begreppet ohyra förekommer i ett flertal av bostadsrättslagens paragrafer. Vad som avses med ohyra anges däremot inte uttryckligen i lagtexten. Exempel på ohyra är vägglöss, kackerlackor, myror, tvestjärtar, pälsängrar och mjölbaggar. Löss som parasiterar på människor, loppor och mal har däremot inte ansetts vara hänförliga till begreppet ohyra.

VEMS ANSVAR?

Vid förekomst av ohyra i en bostadsrätt har såväl bostadsrättshavaren som bostadsrättsföreningen ansvar och skyldigheter.

Bostadsrättshavaren har inledningsvis ett ansvar att se till att ohyra inte kommer in i lägenheten. Bostadsrättslagen innehåller nämligen ett uttryckligt stadgande om att föremål inte får tas in i lägenheten om bostadsrättshavaren vet eller har anledning att misstänka att det är behäftat med ohyra (7 kap. 9 § 4 st. bostadsrättslagen). Om ohyra upptäcks i lägenheten har bostadsrättshavaren även ett ansvar att omgående informera styrelsen om detta. Om bostadsrättshavaren genom vårdslöshet varit vållande till förekomsten av ohyra i lägenheten eller bidragit till att ohyran sprids i bostadsrättsföreningens hus genom att inte utan skäligt dröjsmål underrätta styrelsen, riskerar nyttjanderätten till lägenheten att förverkas. Bostadsrättsföreningen är då berättigad att säga upp bostadsrättshavaren till avflyttning (7 kap. 18 § 4 p. bostadsrättslagen).

Bostadsrättshavaren är vidare skyldig att lämna tillträde till lägenheten för att bostadsrättsföreningen ska kunna utföra nödvändiga åtgärder för att utrota ohyra i huset eller på marken. Bostadsrättshavarens skyldighet att lämna tillträde i dessa situationer gäller även om bostadsrättshavarens egen lägenhet inte besväras av ohyran (7 kap. 13 § bostadsrättslagen).

Bostadsrättsföreningen är alltid skyldig att vidta åtgärder för att utrota ohyra oavsett om bostadsrättshavaren varit vållande till förekomsten av ohyran eller inte (7 kap. 5 § bostadsrättslagen). Bostadsrättshavarens vållande får däremot betydelse för bostadsrättsföreningens möjligheter att kräva att bostadsrättshavaren står för de uppkomna kostnaderna. Enligt bostadsrättslagen ansvarar bostadsrättshavaren endast för reparationer på grund av ohyra om skadan uppkommit genom bostadsrättshavarens vårdslöshet eller försummelse. Detsamma gäller om skadan orsakats på motsvarande sätt av någon som hör till bostadsrättshavarens hushåll, en besökare, någon annan som bostadsrättshavaren inrymmer lägenheten eller någon som för bostadsrättshavarens räkning utför arbete i lägenheten (7 kap. 12 § bostadsrättslagen).

ERSÄTTNING

Om bostadsrättshavaren inte varit vållande till förekomsten av ohyran kan bostadsrättshavaren ha rätt till ersättning för nödvändiga kostnader som han eller hon drabbats av genom åtgärder för att utrota ohyran. För den tid som lägenheten är i bristfälligt skick kan bostadsrättshavaren även ha rätt till skälig nedsättning av årsavgiften. Bostadsrättshavaren kan även ha rätt till ersättning för skada om bristen beror på försummelse från bostadsrättsföreningens sida (7 kap. 2 och 5 §§ bostadsrättslagen).

Bilagor:
crossmenu