BRF Charlottendalshöjden 1

LOGGA IN

Vem bestämmer vad

Vem bestämmer vad

Skrivet av Kathleen Holm Rådén24 september, 2021
Vem bestämmer vad

I en bostadsrättsförening finns det två styrande organ, vilket kan jämföras med riksdag (medlemmarna i föreningen) och regeringen (styrelsen som är utsedd av "riksdagen" och har fullmakt att hantera daglig skötsel).

Riksdagen, dvs medlemmarna är alltid föreningens högsta beslutsnivå. Den beslutsnivån hanteras på den årliga stämman, som också kallas årsmöte, där medlemmar har möjlighet att ställa förslag om förändringar och som sedan beslutas av stämman. Styrelsens ansvar är att analysera förslaget, ställa det mot föreningens övriga behov och rekommendera ett beslut.

Styrelsen har ett mycket viktigt ansvar att kalla till stämma i laga tid, och se till att medlemmar har alla nödvändiga dokument i laga tid, alla regler finns dokumenterade i stadgarna

Om medlemmarna är missnöjda med föreningens skötsel finns det också demokratiska regler som ger dem möjlighet att kräva en extra stämma,

Den demokratiska processen kräver dock en handlingskraftig och effektiv styrning, dvs en regering (styrelse) som har fullmakt och kraft att driva allt som har med föreningens skötsel att göra.  Därför ansvarar styrelsen för regelbundet underhåll (dokumenterat i en underhållsplan) och löpande ekonomi. Det kan vara lite opraktiskt att sammankalla en extrastämma varje gång ett banklån ska sättas om, eller en leverantör för underhåll ska väljas, därför har styrelsen mandat att hantera dessa

Det finns några riktlinjer för styrelsen att följa:

-Underhållsplanen som är registrerad hos Boverket och ett underlag för revision, ska uppdateras och följas.  Underhållsplanen hanterar bara föreningens underhåll, inte medlemmarnas eget underhåll i lägenheten.

- Ekonomin ska balanseras mot underhåll, med en långsiktighet, inte bara för årets budget. Ingen medlem vill ha en avgiftshöjning för att inte underhållsplan och ekonomi balanserar

-Ekonomin ska också balansera mot kassaflödet, dvs föreningen måste ha så stark kassa att den kan hantera oförutsedda utgifter, likaväl som planerade, och med en minimigräns som avtalats med förvaltare.

- Ekonomin jämförs också med andra föreningar i området och där nyckeltalen är lån per kvadratmeter och avgift per kvadratmeter. Nyckeltal som ligger över områdets gränsvärden påverkar föreningens kreditvärdighet, liksom din lägenhets värde vid eventuell försäljning. Alla vill ju ha bra resultat vid en försäljning och framförallt vad händer om föreningen inte kan förhandla om ett lån pga dålig kreditvärdighet?

Detta är en sammanfattning av texter från SCB (Sveriges Centrala Bostadsrättsföreningar9 och HSB och SBAB och också med stöd av Bostadsrättslagen och de stadgar som gäller för föreningen.

Glöm inte att den årliga stämman är det viktigaste beslutsorganet inom en bostadsrättsförening och att ditt deltagande och ditt ja eller nej till de olika besluten är de viktigaste besluten för din boendemiljö och boende ekonomi.

 

 

Bilagor:

Lämna ett svar

crossmenu